A mese mint lelki táplálék
2014. szeptember 09. írta: meseterapia

A mese mint lelki táplálék

A mese az érzelmi pszichológia fejlesztésének legfontosabb eszköze. A mesélés pedig meghitt, intim pillanat szülő és gyermeke között. Hogyan készül annak a gyereknek a hamuban sült pogácsája, akinek értőn mesél a szülője?

“A mese gyerekeink mindennapi lelki tápláléka. Azok a gyerekek, akik mindennap hallanak mesét, az iskolába lépés idejére egy-másfél évvel előzhetik meg anyanyelvi fejlettségben azokat, akiknek ez nem jutott osztályrészül. De rosszul mondom. Nem ezért kell mesélni. Azért kell mesélni, mert a kisgyerek lelki és testi egészsége követeli ezt meg. [...] És nem csak a kisgyereké. Klinikai tapasztalatok szerint a kisgyerekkorban hallott mesék olyan mintákat adnak, melyek a kamaszkoron túl is elkísérik a gyerekeket, és segítenek a válságos élethelyzetek meg- és feloldásában.” (Vekerdy Tamás)

anya_meselj_nekem.jpgVégy egy nagy adag minőségi időt, futtasd fel sok-sok mosolynyi odafigyeléssel, fűszerezd meg némi meghittséggel, majd jól dolgozd össze, s várd meg még jól megkel. Majd az ily gondosan elkészített milliónyi pogácsa ott lapul a gyermek batyujában, hogy bármikor, amikor szüksége van rá, megízlelhesse.

A bejegyzés trackback címe:

https://meseterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr646682647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása