A jó szó vidékein
2014. szeptember 14. írta: meseterapia

A jó szó vidékein

nepmesenapja.PNGA népmese napját immár X. alkalommal ünnepeljük szeptember végén, a Kisbaconban született Benedek Elek tiszteletére. A X. Országos népmese-konferencia, akárcsak a mesehősök, hosszú útra indul, hogy újabb küldetését teljesítse, és köszönetet mondjon Benedek Elek szülőföldjének. Az idei konferenciát hosszan ünnepeljük, hiszen mint mindannyian tudjuk, három nap egy esztendő… három nap, három éjjel, három helyszínen tart a dínomdánom.
 
Így kihirdettetik országnak-világnak, mindenki, ki a mesét szereti, tartson velünk!
 
A Magyar Olvasástársaság 2014. szeptember 25–27-én a rendezvénysorozat idei központi eseményeit a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön és környékén, Háromszéken rendezi. A rendezvények társszervezője a Bod Péter Megyei Könyvtár, támogatói az NKA, valamint Kovászna megye, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kisbacon önkormányzata és több intézménye.
 

Tavaly hétmérföldes csizmába bújva átléptük az ország határait, és látogatóba indultunk a felvidéki Fülekre, ahol a meseszót jó barátként a mindennapokban is ápolják, élik.
 
Ebben az esztendőben a kerek évforduló kiemelt ünneplésre, visszatekintésre ösztönöz bennünket. Az elmúlt években olyan irányzatok alakultak ki, amelyek a népmesét különféle célokra használják, és miközben nagyszerű módszerek láttak napvilágot, sokszor az alapfogalmak tisztázatlanok maradtak. Ezért 2014-es konferenciánk célja a népmesei irányzatok és mozgalmak áttekintése és a fogalmak tisztázása. Arra is törekszünk, hogy a szélesebb közönség számára a mindennapokban is használhatóvá tegyük az eddigi konferenciák hozadékát. Ehhez e területek legjelentősebb képviselőit kérjük fel előadásra, párbeszédre, és műhelymunkára. A programban szereplő mesemondók valamennyien Erdélyhez kötődnek, meséiket „a jó szó vidékeiről” hozzák.
 
Sokan sokféleképpen indultunk neki a mesés útnak, és egy-két próbán már túljutottunk. Meséinkkel közelebb kerültünk lelki és kulturális gyökereinkhez. A mesemagot elültetve, növekedését ápolva mesefánk lassan égig érővé cseperedik. A népmesekultúra annak köszönheti reneszánszát, hogy mára minden kicsi és nagy, gazdag és szegény ember ráébredt a népmesék soha el nem múló bölcsességére.
 
Szeretnénk szoros kapcsolatban maradni az itthoni rendezvényekkel, ezért külön felhívásban keressük majd azokat az intézményeket, szervezeteket, melyekkel egy esetleges videokonferencia révén összeköttetésben lehetünk a kiemelt programok alatt.
 
Kérjük az intézmények, kis- és nagyközösségek vezetőit, a családokat, hogy olvassanak, hallgassanak, mondjanak népmesét! Induljunk útnak A népmese napján, hogy a magunk és közösségünk kincseit megtaláljuk!
Részletes program ITT található.

A bejegyzés trackback címe:

https://meseterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr686694641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.