Mi a mesepedagógia?
2014. szeptember 17. írta: meseterapia

Mi a mesepedagógia?

nepmese.jpgA mesepedagógia, naponta ismétlődő mesélés és mondókázás, a pedagógus közös játéka a gyerekekkel, amely minden résztvevő számára örömforrást jelent. 

A mesélés-mondókázás és a játék mellett fontos szerepet kap a tánc, a népdal, a népi játék, a mozgás, a kézművesség, az alkotás, a párbeszéd minden formája, az érzékszervek-érzékelés fejlesztése, kapcsolatkeresés a minket körülölelő világgal, a földdel, a vízzel, a tűzzel, és a levegővel.

A mondókákat, népdalokat, találós kérdéseket, népi játékokat a mesehallgatás és a meseértés „előszobájának” is tekintem, ugyanazon a szimbolikus nyelven beszélnek emberről, állatról, növényről, születésről-, életről-halálról, örömről-bánatról, mint a mesék. Segítségükkel, sokkal könnyebb bevezetni a gyermeket a mesei térbe. Ezek a tevékenységek, a gyerekeket a mesék kapujához vezetik, amelyen belépve mindenki megtalálhatja a mese számára érvényes, neki szóló üzenetét. 

 A fenti tevékenységek célja az is, hogy segítségükkel a gyerek fedezze fel az összefüggéseket a világban, képes legyen ebben a rendszerben önmagát is elhelyezni, képes legyen kapcsolódni másokhoz, találja meg a saját helyét, rendben legyen. 

 Mesehallgatás közben, egy olyan világba érkezik, ahol nem létezik lehetetlen. Mesét hallgatva, a mesehősök útját járva a gyerek tanul. Új probléma megoldási módokat, új viselkedésmintát. A mesepedagógiában a népmese által nyújtott komplex kapcsolódási modell a mérce, a mesék hőse a minta. A mese a bennünk lévő jóhoz kapcsol, a mesehős minden körülmények között jó marad.  (...)

Tovább a mesepedagógiáról ITT olvashat.

Kép forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://meseterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr126708109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása