A Te meséd: mindenkiben a saját meséje él
2014. szeptember 16. írta: meseterapia

A Te meséd: mindenkiben a saját meséje él

mesekonyv.jpgA Gondolkodj Egészségesen! Alapítvány hite szerint egy gyerek akkor tekinthető egészségesnek, ha leginkább önmaga lehet. Véleményünk szerint a gyermeket nevelő családnak és óvodapedagógus szakembereknek az a legfontosabb feladata, hogy a gyermeket abban a folyamatban segítsék, hogy őleginkább önmagává válhasson.

A Te meséd-módszer lényege, hogy, ahogy minden gyerek személyisége teljesen egyedinek tekintendő, úgy a gyerekek a világról alkotott megélése is egyénenként más és más. Ugyanaz az élmény, ugyanaz a mese mindenkiben más és más lenyomatot hagyhat, eltérő érzéseket válthat ki, eltérő hatást gyakorolhat. A Te meséd-módszer, a Te meséd foglalkozások abban segítik a gyerekeket, hogy rátaláljanak a saját meséjükre, megérezzék, hogy számukra miről szól, ők mit tudnak „akkor és ott” hasznosítani belőle.

A mese az egyik legjobb eszköz, amivel a gyermek a belső szorongásait, feszültségeit és bizonytalanságait fel tudja oldani – anélkül, hogy direkt módszerekkel avatkoznánk a lelki folyamataikba. A mese segítségével a gyermek ösztönösen meg tudja fogalmazni vágyait, félelmeit, aktuális lelki állapotát, és a saját mese megalkotása a kreatív önkifejezésen túl a lelkileg meghatározó élmények feldolgozásának is fontos módja.

A Te meséd foglalkozások során a drámajátékot, a mesélést és a kreatív foglalkozásokat ötvözzük: ezáltal fejlődik a gyermekek szókincse, képalkotási képessége, önkifejezési eszköztára. Minden résztvevő megélheti a saját meséjét, egyre közelebb kerülnek önmagukhoz, képesek lesznek megfogalmazni és felszabadítani mindazt, ami bennük megszületik.

Kéthetente délután Te meséd klubokat tartunk, nyáron pedig Te meséd nyári táborokat. A gyerekek jól érzik magukat, felszabadulnak, a visszajelzések alapján fejlődésnek indulnak a foglalkozások hatására. Nem csak velük történik valami, hanem bennük is.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://meseterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr906702161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása